Αυτοφροντίδα και πένθος

Η απώλεια του αγαπημένου προσώπου μπορεί να συνδέεται με έντονο ψυχικό πόνο, αισθήματα θλίψης, θυμού, απελπισίας. Τις στιγμές που τα συναισθήματα αυτά σας κατακλύζουν,  η ανάγκη για ανακούφιση και φροντίδα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Παρακάτω, θα βρείτε κάποιες προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας σε αυτή την περίπτωση.

  • Μη διστάζετε να ζητήσετε υποστήριξη:

Είναι εντάξει να στραφείτε σε ανθρώπους κοντά στους οποίους νιώθετε εμπιστοσύνη και άνεση. Το να τους ζητήσετε βοήθεια όχι μόνο δεν είναι επιβαρυντικό, αλλά θα τους δείξει και πόσο σημαντικοί είναι για εσάς.

Για όσους πιστεύουν στο Θεό, το να προσεύχεστε μπορεί να σας δώσει μεγάλη παρηγοριά.

Αν νιώθετε άνετα με την ιδέα, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε το βίωμα σας με ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Είναι εντάξει και το να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

  • Να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σου:

Αντί να κρύβετε τα αισθήματα σας, μπορείτε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους να τα εκφράσετε, όπως για παράδειγμα μέσα από τη ζωγραφική, το γράψιμο, τη μουσική.

  • Να θυμάστε να φροντίζετε τη σωματική σας υγεία, με καλό υγιεινό φαγητό, κι ελαφριά άσκηση ( όπως το περπάτημα).
  • Τέλος, μη διστάζετε να βάζετε όρια και να μην αφήνετε τους άλλους ( ούτε τον ίδιο σας τον εαυτό) να είναι σκληροί μαζί σας.

Δημήτρης Μούγιος

Ψυχολόγος BSc, MSc

Υπεύθυνος ψυχολογικής υπηρεσίας Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι

Similar Posts