Θέλω να ζω έχοντας ίδια δικαιώματα με όλους.

Αίτια του καρκίνου

Κάπνισμα: Έως το 2025 υπολογίζεται πως θα έχουν πεθάνει 100 εκατομμύρια άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, ενώ υπολογίζεται πως πεθαίνουν καθημερινά περίπου 400 άτομα την ώρα εξαιτίας του καπνίσματος. Έχει δε ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα και του οισοφάγου, καθώς για παράδειγμα ένας καπνιστής έχει 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα.

Καρκινογόνες ουσίες στο νερό ή τα τρόφιμα: Βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παράγωγα χλωρίωσης μπορεί να δώσουν καρκινογόνες ουσίες στο νερό. Αντίστοιχα στις τροφές χρωστικές ουσίες, αντιοξειδωτικά και συντηρητικά ενοχοποιούνται για ανάπτυξη καρκίνου.

Βιομηχανικά προϊόντα: Αμίαντος, αρσενικό, χρώμιο και νικέλιο είναι μερικά μόνο προϊόντα που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Αναφέρονται ακόμη ενώσεις μολύβδου, υδραργύρου, ή χαλκού.

Φαρμακευτικά προϊόντα: Κάποια φάρμακα και δη αντικαρκινικά ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη λευχαιμίας, ενώ κάποια άλλα για δημιουργία λεμφωμάτων.

Φυσικοί παράγοντες: Είναι γνωστοί οι κίνδυνοι από την υπεριώδη και την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Βιολογικοί παράγοντες: Πρόκειται για λοιμώξεις και μεταξύ των ογκογόνων ιών συμπεριλαμβάνεται ο ιός της ηπατίτιδας Β, ο ιός ΕΒ κ.α.

Ανθυγιεινός τρόπος ζωής: Κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης είναι συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που επιβαρύνουν τον οργανισμό και αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.