Θέλω να μπορώ να βρω εύκολα

τις πληροφορίες που χρειάζομαι

Από το 2016, με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 έχει θεσπιστεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένου ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η υγειονομική κάλυψη περιλαμβάνει τη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή και των σχετικών υπηρεσιών υγείας.

Η πρόσβαση σε όλες αυτές τις υπηρεσίες γίνεται με τη χρήση του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που α ασθενής δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκει σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), μπορεί να απευθυνθεί στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων, στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων ή σε κάποιο ΚΕΠ όπου θα ενημερωθεί για την έκδοση Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομερείς σχετικά με τις ευάλωτες ομάδες  μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.moh.gov.gr/articles/health/anaptyksh-monadwn-ygeias/3999-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias

Οι παροχές υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γίνονται στο σύνολό τους μέσω του Εθνικού  Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ή ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει και αποζημιώνει μία σειρά υπηρεσιών οι οποίες περιγράφονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Ο ΕΚΠΥ ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε έτος. Μπορείτε να βρείτε τον πλήρη Κανονισμό εδώ: https://www.eopyy.gov.gr/ekpy/view

Η αναζήτηση των παροχών υγείας μπορεί να γίνει εύκολα μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ  https://www.eopyy.gov.gr/eservices/insured . Στην ενότητα  «Αναζήτηση Παρόχου Υγείας», ο ασθενής μπορεί να βρει όλους του παρόχους υγείας ανά την Ελλάδα που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ - δημόσιοι ή ιδιωτικοί όπως:

 • Κρατικά Νοσοκομεία
 • ΙδιωτικέςΚλινικές
 • Διαγνωστικά Εργαστήρια
 • Ιατροί
 • Ιδρύματα για ΧρόνιουςΑσθενείς
 • Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας

Επίσης, στην ενότητα «Χάρτης Υγείας», ο ασθενής μπορεί να ψάξει τον τύπο παρόχου υγείας με βάση τη διεύθυνσή του εντοπίζοντας τον κοντινότερο.

Ανάλογα με τον τρόπο χορήγησής τους, τα φάρμακα και οι θεραπείες για τον καρκίνο διατίθενται μέσα από τρία κανάλια: τα κρατικά νοσοκομεία, τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Επίσης, η πλειονότητα των φαρμάκων και θεραπειών για τον καρκίνο εντάσσονται στη λίστα Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), χαρακτηριστικό το οποίο επηρεάζει τον τρόπο διάθεσής τους.

Τρόποι χορήγησης και διάθεσης φαρμάκων:

 • Ενέσιμες και ενδοφλέβιες θεραπείες
  • Χορήγηση σε κρατικά νοσοκομεία: Σε περίπτωση χορήγησης των θεραπειών αυτών, η διάθεση τους γίνεται απευθείας χωρίς άλλη ενέργεια του ασθενή.

 

 • Χορήγησησειδιωτικάνοσοκομεία:
  • Σε περίπτωση θεραπειών εκτός λίστας ΦΥΚ, η διάθεση τους γίνεται απευθείας χωρίς άλλη ενέργεια του ασθενή.
  • Σε περίπτωση θεραπειών εντός λίστας ΦΥΚ, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει το παραπεμπτικό από το θεράποντα ιατρό και να παραλάβει τη θεραπεία από φαρμακείο ΕΟΠΥΥ.

 

 • Από τουστόματος θεραπείες
  • Χορήγηση σε κρατικά νοσοκομεία: Σε περίπτωση χορήγησης των θεραπειών αυτών – συνήθως κατά την έναρξη της θεραπείας, η διάθεση τους γίνεται απευθείας χωρίς άλλη ενέργεια του ασθενή.
  • Χορήγησησειδιωτικάνοσοκομεία:
   • Σε περίπτωση θεραπειών εκτός λίστας ΦΥΚ, η διάθεση τους γίνεται απευθείας χωρίς άλλη ενέργεια του ασθενή.
   • Σε περίπτωση θεραπειών εντός λίστας ΦΥΚ, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει το παραπεμπτικό από το θεράποντα ιατρό και να παραλάβει τη θεραπεία από φαρμακείο ΕΟΠΥΥ.
  • Χορήγησηεκτόςνοσοκομείου:
   • Σε περίπτωση θεραπειών εκτός λίστας ΦΥΚ, η διάθεση των θεραπειών γίνεται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.
   • Σε περίπτωση θεραπειών εντός λίστας ΦΥΚ, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει την ιατρική συνταγή και να παραλάβει τη θεραπεία μέσω φαρμακείου ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικού φαρμακείου.

Για τη διάθεση φαρμάκων ΦΥΚ από ιδιωτικό φαρμακείο, ο ασθενής θα πρέπει να εγγραφεί στην υπηρεσία παραλαβής ΦΥΚ του ΕΟΠΥΥ, η οποία πραγματοποιείται εδώ: https://fykrandevou.eopyy.gov.gr/

Σε περίπτωση που ασθενής επιθυμεί να παραλάβει τη θεραπεία του από φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, μπορεί να βρει τα διαθέσιμα φαρμακεία αλλά και τη διαθεσιμότητα της συγκεκριμένης θεραπείας ανά φαρμακείο μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ https://www.eopyy.gov.gr/eservices/insured στις ενότητες «Αναζήτηση φαρμακείου ΕΟΠΥΥ» και «Αναζήτηση Φαρμάκου».

Σε πολλές περιπτώσεις, είτε κατά τη διάγνωση είτε κατά την έναρξη της θεραπείας, ο θεράπων ιατρός μπορεί να σας ζητήσει εξέταση συγκεκριμένων βιοδεικτών. Αυτή τη στιγμή δεν αποζημιώνονται όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις βιοδεικτών. Αυτές που αποζημιώνονται περιλαμβάνονται στη λίστα που μπορείτε να βρείτε εδώ: fek_1511_06062014.pdf

Οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός κρατικού νοσοκομείου χωρίς κάποια επιβάρυνση ή σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με πιθανή επιπλέον επιβάρυνση.

Όλοι οι ασθενείς με ΑΜΚΑ μπορούν να βρουν πλήρες ιστορικό των υπηρεσιών που έχουν χρησιμοποιήσει κάνοντας εγγραφή στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ Φάκελος Ασφάλισης Υγείας. Η εγγραφή γίνεται εδώ: https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson/

Επίσης, ο καρκινοπαθής έχει δικαίωμα να ζητήσει το πλήρες αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου. Αυτό μπορεί να γίνει από τον ίδιο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, με μια απλή αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Νοσοκομείου. Στον ιατρικό φάκελο πρέπει να περιέχονται και τα πλακίδια της παθολόγο-ανατομικής εξέτασης. Το Νοσοκομείο έχει υποχρέωση να διατηρεί τους φακέλους για μια 20ετία και να τους αποδίδει οποτεδήποτε του ζητηθούν ακόμα και κατά την διάρκεια της νοσηλείας ή της θεραπείας.

 

ΓΑΛΙΛΑΙΑ

 

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά ασθενείς και τις οικογένειές τους εξασφαλίζοντάς τους την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πόσο περισσότερη ζωή μπορεί να υπάρχει σε κάθε στιγμή τηςΗ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» παρέχει τις υπηρεσίες και την νοσηλεία της εντελώς ΔΩΡΕΑΝ για 20 μέρες.

Για να πετύχουν το στόχο τους προσφέρουν Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS):

Η Μονάδα μας στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, προαιρετικά ιερέα και υποστηρίζεται από Διοικητική Ομάδα και εκπαιδευμένους Εθελοντές.

Διαδικασία εισαγωγής: Ζητάνε πορεία της νόσου ή μια γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό του Νοσοκομείου και ένα ενημερωτικό για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατ’ οίκον εξέταση από ιατρό της μονάδας μαζί με κοινωνικό λειτουργό και να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες.

 

Διεύθυνση: Αγ. Δημητρίου 23, Σπάτα 19004 (εντός προαυλίου Ι.Π. Αναστάσεως Χριστού)

Τηλέφωνο: 2106635955

 

Απαγορεύεται το επισκεπτήριο. Απαραίτητο το τεστ Covid-19 να έχει γίνει εντός 2 τελευταίων ημερών.

 

ΠΗΓΗ: https: //galilee.gr/galilaia/

Στις 27/3 o Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανακοίνωσε την έναρξη διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ογκολογικά και σκλήρυνσης κατά πλάκας) από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί φάρμακα ογκολογικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.).
Πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ
Δείτε τον πλήρη κατάλογο εδώ.

Διαδικασία Παράδοσης:

Αν είστε δικαιούχος περίθαλψης, αφού παραλάβετε τη συνταγή από τον ιατρό σας ή ενημερωθείτε για τον κωδικό συνταγής (barcode) σύμφωνα με την ΠΝΠ στις 20/3/2020 (Α’ 68), μπορείτε να καταχωρήσετε το αίτημα σας για την παραλαβή του φαρμάκου σας από ιδιωτικό  φαρμακείο ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

1. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://fykrandevou.eopyy.gov.gr/

2. Στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέξτε την είσοδο στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών taxisnet ή
μέσω Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) Ε.Ο.Π.Υ.Υ.


3.Κατά την είσοδο σας στην εφαρμογή επιλέγετε «ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ»

και ανακατευθύνεστε στην ιστοσελίδα https://fyk.eopyy.gov.gr/

 

Καταχώρηση Νέου Αιτήματος

1. Πατήστε στην επιλογή «νέο αίτημα» που εμφανίζεται στα αριστερά της οθόνης

2.Στο ειδικό πλαίσιο που εμφανίζεται καταχωρείτε τον κωδικό της συνταγής.

3.Εν συνεχεία επιλέγετε το ιδιωτικό φαρμακείο από το οποίο επιθυμείτε να παραλάβετε το φάρμακό σας. Η αναζήτηση του ιδιωτικού φαρμακείου μπορεί να γίνει με πολλαπλά κριτήρια (επωνυμία, πόλη, νομός, επιλογή από χάρτη) και η επιλογή του γίνεται επιλέγοντας δίπλα στην επωνυμία.

 

4. Μπορείτε, επίσης, να καταχωρήσετε στο σύστημα συνοδευτικά σχόλια, να επιλέξετε την αποστολή ενημερωτικού email για την εξέλιξη του αιτήματος σας καθώς και να ορίσετε μέχρι τρεις (3) αντιπροσώπους για την παραλαβή των σκευασμάτων από το ιδιωτικό φαρμακείο, καταχωρώντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό ταυτότητάς τους.

5. Για να ολοκληρώσετε την καταχώρησης του αιτήματός σας επιλέγετε «Υποβολή Αιτήματος».

Όταν το φάρμακό σας είναι διαθέσιμο στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής σας θα ενημερωθείτε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παραλαβή του.

* Αν επιλέξετε η συνταγή σας να εκτελεστεί μέσω της ανωτέρω διαδικασίας η συνταγή εκτελείται μόνο στο ιδιωτικό φαρμακείο, κι όχι απευθείας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με την καταχώρηση του κωδικού συνταγής στην εφαρμογή, αυτή κλειδώνεται για εκτέλεση μόνο μέσω της ανωτέρω διαδικασίας.
**Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε να εκτελείτε τις συνταγές του μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν χρειάζεται θα προβείτε στην παραπάνω διαδικασία.
***Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ68Α 20.3.2020 (Άρθρο 51), για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την  έναρξη ισχύος της  και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,  προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και ασθενών που βρίσκονται σε περιορισμό κατ’ εφαρμογή της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.

 

Αναλυτικές Οδηγίες για την πλατφόρμα διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία

 

Πηγή: Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Οι ασθενείς μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται εύκολα και γρήγορα, χωρίς την πολύωρη αναμονή στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

 

Άμεση παράδοση κατ’ οίκον, με ασφάλεια, συνέπεια και διακριτικότητα, εντός ειδικής συσκευασίας που μεταφέρεται στην κατάλληλη θερμοκρασία από την ACS.

 

Η απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να επικυρώσει την εξουσιοδότηση προς την ACS. Όλα τα άλλα γίνονται χωρίς να χρειάζεται έξοδος από το σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας δοθούν τηλεφωνικά.

 

Η υπηρεσία ACSMediExpress – Φάρμακο Στο Σπίτι περιλαμβάνει:

• την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τη διεύθυνση του ασθενή με την ACS, μετά την τηλεφωνική παραγγελία που μας δίνει ο ασθενής.

• την παραλαβή του φαρμάκου από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ με την ACS και στη συνέχεια την αυθημερόν παράδοση του φαρμάκου και των δικαιολογητικών στη διεύθυνση του ασθενή.

• την άμεση τηλεφωνική υποστήριξη για ό,τι χρειαστεί ο ασθενής σε όλα τα στάδια της παραγγελίας.

 

Πότε θα έχετε το φάρμακο;

Για τον καλύτερο προγραμματισμό του, ο ασθενής πρέπει να υπολογίσει ότι θα παραλάβει το φάρμακο την 4η εργάσιμη μέρα από τη στιγμή που θα μας καλέσει, για να ενημερώσει ότι είναι έτοιμα τα δικαιολογητικά για την παραλαβή τους από την ACS (και εφόσον τα δικαιολογητικά που θα παραδώσει δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ή λάθη).

 

Πόσο ασφαλής είναι η μεταφορά του φαρμάκου;

Για την εν λόγω υπηρεσία η ACS διαθέτει σχετική πιστοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις ταχυμεταφοράς με τις ενδεικνυόμενες συνθήκες για κάθε φάρμακο και τη χρήση ειδικών  συσκευασιών για την ασφαλή μεταφορά των φαρμάκων.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο αρμόδιο τμήμα της ACS 2161000567.

 

ΠΗΓΗ: https://www.acscourier.net/el/acs-mediexpress