ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΝΟΣΕΙ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας με το αγαπημένο πρόσωπο που νοσεί με καρκίνο, διαβεβαιώστε τους ότι είναι προτεραιότητα/ το πρωταρχικό σας μέλημα.

  • Σεβαστείτε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, με τον ίδιο τρόπο που φροντίζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο που νοσεί με καρκίνο
  • Μοιραστείτε/Μιλήστε για τα συναισθήματα σας, και σεβαστείτε τα συναισθήματα των άλλων
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας επικοινωνία με τους άλλους, εκφράσεις που αποτυπώνουν τα δικά σας συναισθήματα, λέγοντας «Εγώ» αντί για «Εσύ». Για παράδειγμα πείτε «Χρειάζομαι ένα διάλειμμα» αντί για «Ποτέ δεν με βοηθάς!»
  • Εστιάστε σε πράγματα που συμβαίνουν στο παρόν αντί να επανεμφανίζετε παλαιότερες καταστάσεις που μπορεί να προξενήσουν/επιφέρουν δυσάρεστα συναισθήματα

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές φράσεις  που μπορούν να βοηθήσουν την επικοινωνία σας με τον αγαπημένο πρόσωπο που νοσεί με καρκίνο:

  • «Αυτή είναι μια τρομακτική περίοδος και για τους δυο μας, αλλά θέλω να είμαι δίπλα σου, να βοηθήσω να το ξεπεράσεις. Δεν είσαι μόνος.»
  • «Θα κάνω ότι μπορώ για να σε βοηθήσω να το ξεπεράσεις. Μερικές φορές μπορεί να κάνω λάθος κινήσεις ή να πω το λάθος πράγμα ή να μη ξέρω τι να κάνω, αλλά θα κάνω το καλύτερο δυνατό/που μπορώ.»
  • «Μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό μαζί. Ας είμαστε ειλικρινείς/ανοιχτοί μεταξύ μας και ότι και αν συμβεί/προκύψει να το αντιμετωπίσουμε μαζί.»

American Cancer Society, Caregiver Resource Guide, Caring for a Love One with Cancer. Communication Tips for Cancer Caregivers. How do I communicate clearly?  Διαθέσιμο στο: https://www.cancer.org/treatment/caregivers/caregiver-resource-guide.html#How_do_I_communicate_clearly_

Similar Posts