Ειδικά πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με καρκίνο

Μπορεί η άσκηση να έχει θετικές συνέπειες στη ζωή όλων ακόμη και των ασθενών, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει η σχετική καθοδήγηση. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει δημοσιεύσει τα Πρωτόκολλα Θεραπευτικής άσκησης ως συμπληρωματική θεραπεία στον καρκίνο. Σύμφωνα με αυτά έχει αποδειχθεί πως οι καρκινοπαθείς έχουν σημαντικό όφελος να διατηρούν ένα επίπεδο καλής σωματικής δραστηριότητας τόσο κατά την περίοδο της θεραπείας όσο και μετά την ολοκλήρωσή της.

Επισημαίνεται βέβαια πως λόγω της «ετερογένειας των κλινικών συμπτωμάτων στους καρκινοπαθείς, αλλά και της ετερογένειας του κλινικού σταδίου της νόσου ανά περίπτωση δεν είναι δυνατόν να οριστεί ένα ενιαίο και ακριβούς σύστασης ‘‘πρωτόκολλο θεραπευτικής άσκησης’’». Σύμφωνα όμως με την Αμερικανική Αθλητιατρική Εταιρεία το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι ενδείξεις για την ασφάλεια της άσκησης είναι επαρκείς, ενώ είναι πρόσφορη ως συμπληρωματική θεραπεία για όσους καρκίνους εξετάστηκαν.

Έτσι δίνεται μια γενική κατεύθυνση, η οποία περιλαμβάνει 30’ έως 60’ σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως υψηλής έντασης για 3 έως 5 μέρες την εβδομάδα. Τα πρωτόκολλα διαφοροποιούνται ανάλογα με την πορεία της νόσου, ενώ θεωρείται αναγκαία η εξατομίκευση, η επιλογή δηλαδή διαφορετικής άσκησης για κάθε ασθενή.

Αυτό όμως στο οποίο αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι το γεγονός πως ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που έχει τον συντονισμό και συναποφασίζει μαζί με τους επαγγελματίες υγείας και άσκησης τόσο για τον τύπο της άσκησης όσο και για την ένταση και τη διάρκειά της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις σχετικές παραμέτρους, ενώ καθορίζει και το εάν και πότε απαιτείται επίβλεψη από ιατρό.

Μπορείτε εδώ να δείτε αναλυτικά τα σχετικά πρωτόκολλα:   https://www.moh.gov.gr/articles/kentriko-symboylio-ygeias-ndash-kesy/kateythynthries-odhgies

Similar Posts