ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑμΕΑ & ΑΛΛΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Σύλλογος μας στα πλαίσια της πλαισίωσης των ογκολογικών ασθενών παρέχει κοινωνική υποστήριξη. Ένα ιδιαίτερα συχνό αίτημα που εντοπίζεται μέσα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις προσωπικές συνεδρίες με τους ασθενείς, είναι το αν δικαιούνται κάποιο επίδομα για την κάλυψη των οικονομικών  και καθημερινών αναγκών τους. Προς διευκρίνηση και αποφυγή παραπληροφόρησης τονίζουμε πως δεν υπάρχει επίδομα καρκινοπαθών.

Για αυτό τον λόγο παρακάτω βρίσκεται ένας σύντομος και συγκεντρωτικός πίνακας από τη δημοσίευση του Ο.Π.Ε.Κ.Α. σχετικά με τα επιδόματα, που χορηγούνται. Αναφέρονται αναλυτικά τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για κάθε επίδομα αναγράφονται οι δικαιούχοι και τα ποσά που αντιστοιχούν, καθώς και τα ποσοστά αναπηρίας που προβλέπεται για κάθε ένα από αυτά.

  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ, ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥΣ  (Ποσό: 165 ευρώ /μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Άτομα με ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, άτομα με ακρωτηριασμό και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, άτομα με παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ, ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΗΠΑΤΟΣ, ΚΛΠ (Ποσό: 362 ευρώ /μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Β.Α.) (Ποσό: 313 ευρώ/μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Με σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενο και ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ (Β.Ν.Υ.) (Ποσό: 527 ευρώ/μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30. Άτομα με σύνδρομο Down με συνοδό, βαριά νοητική υστέρηση και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ, ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (Ποσό: 771 ευρώ /μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία, με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. Πάσχουν από ασθένειες που έχουν επιφέρει αναπηρία του ίδιου βαθμού (67% και άνω) και της ίδιας μορφής (τετραπληγία, παραπληγία) λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης Ανασφάλιστοι ακρωτηριασμένοι: α.Κατά τα τέσσερα άκρα (χέρια και πόδια), ανεξάρτητα από το σημείο ακρωτηριασμού. β. Κατά τα δύο κάτω άκρα (πόδια), από το γόνατο και πάνω (μηρός). γ. Κατά τα δύο άνω άκρα (χέρια) από τον καρπό και πάνω και το ένα κάτω άκρο, από το γόνατο και πάνω.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ, AIDS (Ποσό: 362 ή 697 ευρώ /μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Άτομα µε μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιµία, αιµοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιµία – οµόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιµία – µικροδρεπανοκυτταρική αναιµία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.   Άτοµα µε αιµορροφιλία Α, αιµορροφιλία Β, συγγενείς αιµορραγικές διαθέσεις με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. Άτοµα µε Σύνδροµο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (Ποσό: 362 ευρώ/μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Άτομα με κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και οι μεγαλύτεροι των 65 Άτομα με κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, από 19 έως 25 ετών, που φοιτούν σε κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές ή σε σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΑΣΗΣ (Ποσό: 362 ή 697 ευρώ/μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Άτομα με οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ (Ποσό: 697 ευρώ/μήνα)

Δικαιούχοι ασθενείς: Άτομα με εγκεφαλική παράλυση ηλικίας 0-18 ετών Τα ενήλικα άτομα με εγκεφαλική παράλυση που φοιτούν σε μονάδες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας Τα ενήλικα άτομα με εγκεφαλική παράλυση που είναι δικαιούχοι του επιδόματος του ΝΔ 1153/72 «περί προστασίας της οικογένειας»

Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις για κάποιο από τα προνοιακά επιδόματα απευθύνεστε στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου σας, για να ξεκινήσει η αίτηση. Στη συνέχεια επικοινωνείτε με τον θεράποντα γιατρό σας για να συμπληρωθεί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ο εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας.

Μπορείτε να εντοπίσετε ολόκληρη την συγκεντρωτική λίστα με όλα τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της περιφέρειας Αττικής, όπου απευθύνονται οι πολίτες προκειμένου να ξεκινήσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ΜΟΝΟ για την αίτηση επιδομάτων. Για παράδειγμα, η Οικονομική ενίσχυση ΑμΕΑ βαριάς αναπηρίας που συχνά δικαιούνται οι ανασφάλιστοι ή οι έμμεσα ασφαλισμένοι ογκολογικοί ασθενείς δίνεται ΜΟΝΟ σε μορφή επιδόματος.

Σημαντική σημείωση: Οι αιτήσεις που ξεκινούν στα Κέντρα Κοινότητας ηλεκτρονικά πρέπει να συνεχίζονται και από τον θεράποντα γιατρό επίσης ηλεκτρονικά.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αιτήματος είτε για αναπηρική σύνταξη, είτε για κοινωνικές παροχές οι διαδικασίες γίνονται χειρόγραφα με την κατάθεση των δικαιολογητικών στον ασφαλιστικό φορέα. Οι προνοιακές παροχές δεν συμπεριλαμβάνουν την καταβολή του παράβολου των 46,14 ευρώ, που απαιτούν από τα ΚΕ.Π.Α.

Οι επιτροπές εξετάζουν μόνο στο κεντρικό υποκατάστημα του Ε.Φ.Κ.Α. στην Πειραιώς 181.

Για περαιτέρω ανάλυση σχετικά με τους δικαιούχους και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και οποιαδήποτε άλλη επεξήγηση επικοινωνήστε με την Κοινωνική Λειτουργό στο τηλέφωνο του Συλλόγου στο 210 64.68.222 ή επισκεφθείτε το site του Συλλόγου «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ-Εκστρατεία για την ενημέρωση για των δικαιωμάτων των ασθενών» https://dikaiomamou.gr/

 

Χριστοδούλου Φωτεινή

Κοινωνική Λειτουργός

Για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών