Θέλω να ζω έχοντας ίδια δικαιώματα με όλους.

Οι επιλογές θεραπείας κατά του καρκίνου

Κάθε ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει πως υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου. Επιλογές οι οποίες όμως δεν ενδείκνυνται για όλους τους τύπους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική διάγνωση. Σημαντικότερες θεραπείες είναι η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή η βιολογική θεραπεία. Παράλληλα μπορεί να υπάρχει ένας συνδυασμός αυτών, ενώ υπάρχει και η επιλογή μιας ολιστικής θεραπείας που περιλαμβάνει ένα κράμα εναλλακτικών θεραπειών.

Σαφώς και η αυθόρμητη ερώτηση ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για κάθε περίπτωση δεν μπορεί να λάβει ξεκάθαρη ή μονολεκτική απάντηση. Η επιλογή θα είναι αποτέλεσμα της προσέγγισης που θα κάνει ο ιατρός, εξετάζοντας τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο της νόσου, τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, τα ενδεχόμενα υποκείμενα νοσήματα και πολλά άλλα δεδομένα. Συνήθως οι ιατροί επιλέγουν ένα συνδυασμό θεραπειών τις οποίες προσαρμόζουν στην κάθε περίπτωση.

Ας δούμε όμως επιγραμματικά την κάθε θεραπεία:

Χειρουργική επέμβαση: Αφαιρείται ο όγκος και κάθε ιστός που ίσως περιέχει καρκινικά κύτταρα.

Ακτινοθεραπεία: Ακτίνες υψηλής ενέργειας χρησιμοποιούνται για να βλάψουν τα καρκινικά κύτταρα, προκειμένου αυτά να μην μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Χημειοθεραπεία: Είναι η πιο κοινή και αφορά τη χρήση φαρμάκων. Συχνά εφαρμόζεται σε συνδυασμό και με κάποια άλλη μορφή θεραπείας.

Ορμονοθεραπεία: Σε κάποιους τύπους οι ορμόνες τροφοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα. Έτσι χρησιμοποιούνται φάρμακα για να αποτραπούν τα κύτταρα αυτά να πάρουν τις συγκεκριμένες ορμόνες.

Στοχευμένη θεραπεία: Είναι βιολογική ή μοριακή και είναι εξατομικευμένη θεραπεία με ένα φάρμακο το οποίο κατευθύνεται στο στόχο για να επιτευχθεί η διακοπή της ανάπτυξης του όγκου.

Ανοσοθεραπεία: Γνωστή και ως βιολογική θεραπεία όπου χρησιμοποιούνται ειδικές πρωτεΐνες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ανοσιοποιητικό σύστημα.

Εναλλακτικές θεραπείες: Είναι κυρίως συμπληρωματικές θεραπείες, με έρευνες να διαπιστώνουν πως πολλοί ασθενείς κάνουν χρήση κάποιας συμπληρωματικής μορφής. Σε αυτές εντάσσονται μεταξύ πολλών άλλων το μασάζ, η αρωματοθεραπεία, η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός. Πάντοτε θα πρέπει ο γιατρός να είναι ενήμερος για κάθε συμπληρωματική θεραπεία, που οπωσδήποτε δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή ιατρική.