Η φυσική άσκηση βοηθός κάθε ασθενή

Το Gustave Roussy είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καρκίνου στην Ευρώπη. Πριν μερικά χρόνια μπορούσες να διαβάσεις δεκάδες άρθρα για το πρόγραμμά του «Mieux Vivre le Cancer», πως δηλαδή να ζήσεις καλύτερα με τον καρκίνο. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσωπικής βοήθειας που έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ευεξία και την αυτοβελτίωση, τη φυσική άσκηση και την τέχνη κατά την παραμονή στο νοσοκομείο ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Στις περισσότερες αναφορές δινόταν έμφαση στο ότι στην άσκηση περιλαμβανόταν το καράτε και το Τσι Κουνγκ. Μέσω της έναρξης ή συνέχισης της άσκησης – πάντα προσαρμοσμένης στις ανάγκες κάθε ασθενή – γινόταν μια προσπάθεια για έλεγχο του άγχους και για την αντιμετώπιση των πιο δύσκολων περιόδων της θεραπείας. Κι αν το καράτε είναι γνωστό στους περισσότερους το Τσι Κουνγκ έμοιαζε πιο ιδιαίτερο καθώς αφορά ένα ολιστικό σύστημα για να συντονιστεί το σώμα, η κίνηση, η αναπνοή. Ένα σύστημα διαλογισμού με σκοπό την πνευματικότητα και την υγεία με ρίζες στην κινεζική ιατρική και φιλοσοφία αλλά και τις πολεμικές τέχνες.

Στην πορεία του χρόνου παρόμοιες μορφές άσκησης άρχισαν να εμφανίζονται ακόμη περισσότερο, καθώς θεωρείται πως βοηθούν τους ασθενείς στην αντιμετώπιση της ασθένειας και της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται.

Αυτό είναι ένα ενδεικτικό δείγμα του ότι η άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή. Ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που του ταιριάζει και μπορεί να αποκομίσει οφέλη.  Σε συνεργασία με τον γιατρό του και άλλους ειδικούς μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά του κάποια μορφή ηπιότερης ή εντατικότερης άσκησης, από την οποία μόνο ωφελημένος μπορεί να βρει.

Δείτε σχετικές πληροφορίες στο: https://www.gustaveroussy.fr/fr/mieux-vivre-le-cancer/activite-physique

Similar Posts