Η πραγματική σημασία της αυτοφροντίδας

Η αυτοφροντίδα (selfcare όπως έγινε γνωστή) είναι ένας όρος ο οποίος εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα στην καθημερινότητά μας. Αφορά μια πληθώρα τομέων της ζωής μας και επομένως και τον νοσούντα από καρκίνο. Σε αυτό το διάστημα μπορεί κανείς να εντοπίσει τόσο από τη βιβλιογραφία όσο και από οδηγούς ειδικών μια σειρά προτάσεων ιδανικών για τη φροντίδα του εαυτού μας. Πολύ μικρότερα είναι ακόμη τα δεδομένα που αφορούν αποκλειστικά καρκινοπαθείς.

Αρχικά όμως θα πρέπει να αντιληφθούμε επακριβώς τι αφορά ο όρος αυτοφροντίδα και να ξεδιαλύνουμε κάποιες αντιλήψεις. Αναζητώντας την απαρχή της θα τη βρούμε στην παιδική μας ηλικία, τότε που οι άλλοι φρόντιζαν για εμάς. Στην ενήλικη ζωή μας πλέον θα πρέπει αυτή τη φροντίδα που μας έδιναν οι γονείς και τα υπόλοιπα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς μας να τη βρούμε και να την παρέχουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Το πλαίσιό της όμως θα έχει διαμορφωθεί στα παιδικά μας χρόνια, είτε αυτό αφορά ύλη είτε σχέσεις και συναισθήματα.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ως αυτοφροντίδα ως μια στάση αγάπης και σεβασμού προς τον εαυτό μας, προσπαθώντας να του δώσουμε ενέργεια, διαύγεια, υποστήριξη σωματικά και πνευματικά.

Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια μια λίστα που περιλαμβάνει κανόνες, λύσεις ή προτάσεις, καθώς υπάρχει διαφοροποίηση κατά περίπτωση. Σε καμία όμως περίπτωση αυτοφροντίδα δεν είναι τα δώρα ή η πραγματοποίηση κάθε επιθυμίας μας. Ούτε βέβαια ότι θεωρούμε τον εαυτό μας σημαντικότερο από τους γύρω μας γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της χωρίς την κοινωνικοποίηση. Περιλαμβάνει δε μια πολύ μεγάλη γκάμα σκέψεων και συμπεριφορών, τομέας ο οποίος έχει μεγάλη συνάφεια με τους ασθενείς από καρκίνο.

Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει μια σειρά προτάσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για κάθε ασθενή, εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητά του και στην αντιμετώπιση της νόσου.

Similar Posts