|

Η πρώτη επαφή με τη διάγνωση

Εκείνη η πρώτη στιγμή που θα ακούσει; τη διάγνωση «καρκίνος» είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Από εκείνες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη, καθώς αποτελούν ορόσημα, μοιάζουν να διαρκούν δυσανάλογα πολύ και κυρίως είναι έμπλεες συναισθημάτων.

Ταυτόχρονα με το άκουσμα της λέξης εμφανίζεται μια πλημμυρίδα συναισθημάτων κυρίως – αλλά όχι μόνον – αρνητικών. Φόβος, οργή, θυμός, θλίψη, ενοχή, άρνηση αλλά και ελπίδα, αγωνιστική διάθεση, προσμονή όλα μαζί λειτουργούν για τη συνειδητοποίηση της νέας κατάστασης.

Είναι η διάγνωση που αλλάζει τη ζωή σου, τις σχέσεις σου με την οικογένεια, τους συναδέλφους, τους φίλους σου. Είναι η διάγνωση της ασθένειας με την οποία θα αναμετρηθείς και παλέψεις να τη νικήσεις. Είναι η διάγνωση που ακόμη και μετά την ίαση θα έχει μείνει να σου θυμίζει και να σε κάνει να αντιδράς πλέον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε σύμπτωμα, σε κάθε σημάδι, ακόμη και στο άκουσμα της λέξης καρκίνος.

Η πρώτη στιγμή είναι ένα σοκ, στο οποίο όμως ο καθένας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Ο φόβος της ασθένειας και του θανάτου είναι κοινός. Ταυτόχρονα εμφανίζεται ο θυμός και το βασανιστικό ερώτημα «γιατί σε εμένα;». Ενδεχομένως να νοιώσεις ενοχές ή να αρνηθείς να το δεχτείς. Θα νοιώσεις άγχος, ανησυχία, θλίψη, λύπη ακόμη και μοναξιά κι ας έχεις δίπλα σου τους δικούς σου ανθρώπους.

Σταδιακά όμως θα αναζητήσεις την ελπίδα, θα ψάξεις να αντλήσεις δύναμη, θα νοιώσεις θετικά συναισθήματα (ακόμη και ευγνωμοσύνη) στον γιατρό που θα σου αναλύσει τα δεδομένα ψύχραιμα και θα σε κάνει να αγωνιστείς.

Όποια κι αν είναι η αντιμετώπιση, η στάση, θα πρέπει να ξέρεις πως είναι απόλυτα φυσιολογική. Είναι η πρώτη αντίδραση και κάθε συναίσθημα είναι λογικό να κυριεύει. Στην πορεία, θα νευριάσεις, θα αρνηθείς την ασθένεια, θα νοιώσεις λύπη και μοναξιά, θα αισθανθείς περιορισμένος ή ανίκανος να την αντιμετωπίσεις. Θα έρθουν όμως και οι στιγμές που θα νοιώσεις δυνατός, έτοιμος, μαχητής, γεμάτος ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον.

Γι’ αυτό εκείνη η πρώτη στιγμή θα είναι μια στιγμή που επιτρέπει κάθε συναίσθημα, κάθε αντίδραση, κάθε αντιμετώπιση.

Similar Posts