Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ: ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Οι φροντιστές τείνουν να εστιάζουν στο αγαπημένο πρόσωπο που νοσεί με καρκίνο και δεν φροντίζουν/παραμελούν τον εαυτό τους. Να θυμάστε, μπορεί να είστε φροντιστής, αλλά εξακολουθείτε να έχετε τις δικές σας ανάγκες που δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμεριστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φροντίζοντας τον εαυτό σας, θα είστε σε θέση να φροντίσετε καλύτερα το αγαπημένο σας πρόσωπο. Μπορείτε να ξεκινήσετε θέτοντας όρια στο τι μπορείτε να περιμένετε από τον εαυτό σας, γνωρίζοντας ότι η φροντίδα για κάποιον που νοσεί με καρκίνο μπορεί να είναι μια συντριπτική/δύσκολη δουλειά. Χρήσιμο θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια πριν αυξηθεί το επίπεδου του άγχους.

Ομάδες Υποστήριξης Φροντιστών – Αναζητήστε υποστήριξη και αποφορτιστείτε
Η υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας είναι βασικό συστατικό διατήρησή της ισορροπίας τόσο για το άτομο που νοσεί με καρκίνο όσο και για τον φροντιστή του. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη προγραμμάτων υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων ατομικών ή ομαδικών συνεδριών συμβουλευτικής και υποστήριξης που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη φάση. Η ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο τόσο για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο όσο και για εκείνους που νοιάζονται για αυτούς και είναι μαζί τους κατά τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού  τους.  Η συζήτηση με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε αντίστοιχες καταστάσεις μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς καθώς μπορεί να αποφέρει μερικές χρήσιμες ιδέες/συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δυσκολίες της νόσου.

Σύλλογοι Ασθενών και Ομάδες Υποστήριξης Φροντιστών
Επικοινωνήστε με τον τοπικό    Σύλλογο Ασθενών για να μάθετε για τις υπηρεσίες στην περιοχή σας. Η συζήτηση με άλλους φροντιστές μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο μόνοι. Εάν δεν μπορείτε να επισκεφθείτε μια ομάδα προσωπικά, οι Σύλλογοι Ασθενών έχουν αναπτύξει ιστοσελίδες και διαδικτυακές κοινότητες ανθρώπων των οποίων τη ζωή, έχει αγγίξει ο καρκίνος. Άλλοι οργανισμοί έχουν ομάδες που βασίζονται στο Διαδίκτυο και ακόμη και παρέχουν διαδικτυακές συμβουλευτικές συνεδρίες. Μέσω διαδικτυακών ή προσωπικών ομάδων υποστήριξης, οι  άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, να προσφέρουν πρακτικές συμβουλές και να αλληλοϋποστηρίζονται μέσω κοινών εμπειριών.

Στις μέρες μας υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί διαδικτυακοί πόροι που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το ρόλο σας ως φροντιστή. Ορισμένοι ιστότοποι προσφέρουν υποστήριξη για άτομα που φροντίζουν ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει καρκίνο. Άλλοι  διαθέτουν λειτουργίες όπως ομαδικά ημερολόγια για την οργάνωση βοηθών ανά περιοχή ή δημιουργούν κλειστές ομάδες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι και μπορούν να παραμένουν ενημερωμένοι.  Ορισμένες ομάδες/ Ορισμένοι ιστότοποι έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν εθελοντές για συγκεκριμένες εργασίες όταν/που απαιτείται βοήθεια.

Πνευματική Υποστήριξη
Η θρησκεία μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια πηγή δύναμης για μερικούς ανθρώπους. Ορισμένα μέλη του κλήρου είναι ειδικά εκπαιδευμένα να βοηθούν άτομα με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι που δεν είναι θρησκευόμενοι μπορεί να βρουν πνευματική υποστήριξη με άλλους τρόπους. Ο διαλογισμός, η καταγραφή και η ύπαρξη εκτός φύσης είναι παραδείγματα διαφορετικών τρόπων με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του.

Βοήθεια από άλλους ανθρώπους
Οι φροντιστές χρειάζονται μια σειρά υπηρεσιών υποστήριξης για να παραμείνουν υγιείς, να είναι καλοί φροντιστές και να παραμείνουν πιστοί στο ρόλο της φροντίδας του αγαπημένου τους που αγωνίζεται με τη νόσο του καρκίνου, αλλά συχνά δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν για βοήθεια ή πώς να δεχτούν βοήθεια.
Έχει αποδειχθεί ότι οι φροντιστές έχουν λιγότερη αγωνία και αισθάνονται λιγότερο φορτισμένοι όταν έχουν κοινωνική υποστήριξη. Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δυνατοί. Ενημερώστε τους ανθρώπους τι χρειάζεστε και ζητήστε βοήθεια. Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να είστε υπεύθυνοι για όλη τη φροντίδα μόνοι σας.
Πρέπει να ξέρετε με ποιον μπορείτε να μιλήσετε και να βασιστείτε για βοήθεια. Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν καρκίνο μπορούν να γίνουν ισχυρότερες μέσα από αυτό το ταξίδι. Σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας δεν προσφέρουν βοήθεια ή εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια από ό, τι μπορούν να προσφέρουν, ίσως μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κύκλο φίλων για να σας βοηθήσουν. Τα μέλη της εκκλησίας, οι γείτονες και άλλοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Συμπεριλάβετε τους στις «οικογενειακές συναντήσεις». Μοιραστείτε μαζί τους πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση, τις ανάγκες και τη φροντίδα του αγαπημένου σας ανθρώπου.
Επιτρέποντας σε άλλους να βοηθήσουν μπορεί να αφαιρέσετε λίγη από την πίεση που έχετε και να δώσετε χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας. Συχνά η οικογένεια και οι φίλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά μπορεί να μην ξέρουν πώς ή τι χρειάζεστε.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας:

  • Εντοπίστε καταστάσεις όπου χρειάζεστε βοήθεια. Δημιουργήστε μια λίστα ή σημειώστε σε ένα ημερολόγιο.
  • Πραγματοποιήστε τακτικές οικογενειακές συναντήσεις για να κρατήσετε όλους εμπλεκόμενους ενημερωμένους σχετικά με την κατάσταση. Χρησιμοποιήστε αυτές τις συναντήσεις ως ενημερώσεις και συνεδρίες προγραμματισμού φροντίδας. Μην αμελήσετε να συμπεριλάβετε και το αγαπημένο σας πρόσωπο.
  • Ρωτήστε την οικογένεια και τους φίλους σας πότε μπορούν να βοηθήσουν και ποιες δουλειές πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με ένα άτομο για ένα συγκεκριμένο θέμα. Να είστε πολύ ξεκάθαροι για το τι χρειάζεστε.
  • Καθώς ακούτε απαντήσεις από κάθε άτομο, σημειώστε στη λίστα σας για να βεβαιωθείτε ότι έχει φροντίσει αυτά που χρειάζεστε.
  • Αξιοποιώντας πλήρως τους  πόρους που έχετε στη διάθεσή σας, θα μπορέσετε να βρείτε τον απαραίτητο χρόνο και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Αν νιώσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας. Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας καρκίνου για το τι κάνετε και πού χρειάζεστε βοήθεια. Εμπλέξτε τους στη ζωή σας και στη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου.

Similar Posts