Καρκίνος και σύνδρομο ενοχής
Υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της διάγνωσής του ως ασθενείς με καρκίνο αισθάνονται ενοχές γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Ενοχές που πηγάζουν από διαφορετικές αιτίες και εμφανίζονται κυρίως το πρώτο διάστημα μετά τη διάγνωση. Κάποιοι αισθάνονται ενοχές για τον μέχρι τότε τρόπο ζωής τους, θεωρώντας πως κάποιες επιλογές τους μπορεί να τους οδήγησαν στην ασθένεια. Για παράδειγμα το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση στον ήλιο ή η έλλειψη άσκησης ακόμη και η κακή διατροφή μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία.
Κάποιοι άλλοι νοιώθουν ενοχές για την αναστάτωση που προκαλούν στα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Θεωρούν πως θα τους επιβαρύνουν ψυχολογικά, οικονομικά, συναισθηματικά ή θα διαταράξουν την καθημερινότητά τους, πως θα αποτελέσουν βάρος και θα τους αναγκάσουν να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους στις ανάγκες της δικής τους θεραπείας.
Μια τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που φθονούν τους υγιείς. Μπαίνουν στη διαδικασία σύγκρισης με γνωστούς ή άγνωστους ανθρώπους που πιθανότατα έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και αναρωτιούνται γιατί εκείνοι δεν έχουν ασθενήσει. Μια μορφή φθόνου, η οποία όμως στην περίπτωση του νοσούντος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φυσιολογική. Στην ίδια κατηγορία ενοχών μπορεί να προστεθεί και η συζήτηση περί μεταφυσικού, με το θρησκευτικό συναίσθημα που μπορεί σε κάποιους να είναι εντονότερο και να οδηγεί σε παρεμφερείς σκέψεις.
Τέλος μια κατηγορία ενοχών στο πλαίσιο της ασθένειας αφορά το οικείο περιβάλλον, καθώς τα κοντινά πρόσωπα του νοσούντος σκέφτονται πως δεν μπορούν να βοηθήσουν όσο θα ήθελαν, ότι δεν αρκούν οι ώρες που βρίσκονται δίπλα του, ότι αισθάνονται υπερβολικά αγχωμένοι. Σε κάποιες καταστάσεις μπορεί κάποιοι να αναρωτιούνται γιατί να μην αρρωστήσω εγώ στη θέση του.
Όλες αυτές οι ενοχές δεν πρέπει να θεωρούνται αφύσικες. Τουναντίον είναι λογικό να εμφανίζονται, αλλά είναι και λογικό να απαιτείται ένας τρόπος αντιμετώπισης. Σε αυτή τη διαδικασία ο χρόνος είναι ο πρώτος βοηθός, καθώς σταδιακά θα μειώνονται κάποιες από αυτές κατά την εξέλιξη της νόσου. Ούτως ή άλλως όμως τόσο σύμβουλοι ψυχικής υγείας όσο και υποστηρικτικές ομάδες μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό έργο στην κατεύθυνση αυτή και να συνδράμουν αποτελεσματικά στην εξάλειψη των ενοχών.