Θέλω να ζω έχοντας ίδια δικαιώματα με όλους.

Μετά τη διάγνωση: Καμία απορία αναπάντητη

Κάθε ασθενής αμέσως μετά την ανακοίνωση της διάγνωσής του αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από ένα μεγάλο πλήθος παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ασθενής δεν θα πρέπει να αφήσει καμία απορία του αναπάντητη. Θα πρέπει να εξοικειωθεί με την ασθένειά του και ένας τρόπος είναι να λάβει υπεύθυνες απαντήσεις από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον θεράποντα ιατρό το. Ας δούμε τις δέκα ερωτήσεις με τις οποίες μπορεί να αρχίσει αυτή τη διαδικασία.  Η λίστα αυτή έχει διαμορφωθεί με βάση τις συνηθέστερες ερωτήσεις που τίθενται από ασθενείς προς τους ιατρούς τους, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  1. Τι είδους θεραπεία προτείνετε για την περίπτωσή μου;
  2. Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας που προτείνετε;
  3. Ποια είναι τα δεδομένα για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου;
  4. Πόσο καιρό διαρκεί η προτεινόμενη θεραπεία;
  5. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες;
  6. Ποια είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα σε αυτό τον τύπο καρκίνου;
  7. Πως θα είναι η καθημερινότητά μου, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας;
  8. Σε ποιον άλλο μπορώ να απευθύνομαι κατά τη θεραπεία μου;
  9. Με ποιο τρόπο γίνεται η παρακολούθησή μου από εσάς.
  10. Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας και ποιες είναι οι καλύψεις που έχω;

Το πιθανότερο είναι πως ο ίδιος ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει αναλυτικά και λεπτομερώς τα περισσότερα από αυτά τα σημεία, χωρίς καν εσείς να χρειαστεί να του θέσετε ερωτήσεις. Οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν πολύ καλά από την εμπειρία τους τις απορίες που έχουν οι ασθενείς σε παρόμοιες περιπτώσεις και αντιλαμβάνονται ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θέλει ο καθένας να γνωρίζει.

Εσείς σε κάθε περίπτωση που πλέον ετοιμάζεστε να μπείτε στη διαδικασία της θεραπείας, θα πρέπει να είστε αφοσιωμένος στο στόχο σας και στην αντιμετώπιση της ασθένειάς σας. Οπότε τέτοιου είδους απορίες θα πρέπει να απαντηθούν από την πρώτη στιγμή. Στην πορεία θα χρειαστεί να επανέλθετε και να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες ή να θέσετε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις και θέματα που αφορούν τη δική σας περίπτωση. Αρχικά όμως θα πρέπει να προσδιορίσετε το τοπίο, να σκιαγραφήσετε την κατάσταση και  αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον μάθετε μερικά βασικά στοιχεία.