|

Ο καρκίνος ως αφορμή αναθεώρησης

Οι άνθρωποι μετά τη θεραπευτική διαδικασία που ακολουθεί τη διάγνωση μπορεί να νιώσουν τη ζωή τους να αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλαγές στο σώμα, στην αντοχή και τις καθημερινές τους ασχολίες, αλλαγές στις σχέσεις με τους δικούς τους ανθρώπους, φίλους και γνωστούς μπορεί να επιφέρουν αισθήματα μοναξιάς, απογοήτευσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης καθώς και απαισιόδοξες σκέψεις για το παρόν και το μέλλον. Παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια ερωτήματα όπως «Ποιος είμαι από δω και πέρα;» «Πως θα είναι η ζωή μου στο εξής;» «Τι θα γίνει αν η θεραπεία δε πήγε καλά;»

Μια τέτοια περίοδος μπορεί όμως παράλληλα να αποδειχθεί ωφέλιμη και γόνιμη για την ψυχική ανάπτυξη του ασθενούς, αφού τον καλεί να επαναξιολογήσει τη ζωή του και να διαμορφώσει μια νέα αίσθηση του εαυτού του. Τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αναθεωρήσει την οπτική του και να ανακτήσει την αισιοδοξία του είναι η επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των στόχων που είχε θέσει «Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για τη ζωή μου τώρα;» « Είναι οι σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μου όπως θα ήθελα να είναι; Τι μπορώ να κάνω για να τις βελτιώσω;» «Έχω εκπληρώσει τα όνειρα μου;» «Είναι αυτά που πραγματικά ήθελα να κάνω;» «Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τις συνθήκες της ζωής μου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα;».

Επίσης, η ενασχόληση με νέα ενδιαφέροντα που δε συνήθιζε να κάνει, όπως η σωματική άσκηση (τόσο όσο μπορεί και επιτρέπεται), ο διαλογισμός, το να συμμετάσχει σε μια λέσχη, όπου θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να σχετιστεί με νέα πρόσωπα, μπορεί να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας νέας οπτικής για τον εαυτό του και τον κόσμο. Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να βοηθά πολλούς επιζώντες να αναθαρρήσουν είναι η καλλιέργεια της πνευματικότητας και της πίστης σε μια Ανώτερη Δύναμη, όπως ο καθένας μπορεί να την αντιληφθεί. Τέλος, το μοίρασμα της εμπειρίας του καρκίνου με άλλους ανθρώπους που είχαν παρόμοια βιώματα και η ανταλλαγή συμβουλών και θάρρους μπορεί σε πολλούς να δώσει ανακούφιση και κινητοποίηση.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αναθεώρησης της εικόνας για τον εαυτό και τους στόχους του ατόμου μπορεί να παίξει η υποστήριξη από τους ανθρώπους που νιώθει άνετα και εμπιστεύεται, από τις υποστηρικτικές ομάδες ατόμων που έχουν περάσει ανάλογες εμπειρίες και από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Πηγή: Survivorship: An ESMO-ECPC guide for patients in collaboration with IPOS. Όπως ανακτήθηκε από τη σελίδα https://ipos-society.org/…/2.1.%20Patient%20and%20Family%20…

Δημήτρης Μούγιος
Ψυχολόγος Προγράμματος Μαζί και στο Σπίτι

Similar Posts