Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον καρκίνο

Η άσκηση στον καρκίνο είναι σίγουρα ένα από τα θέματα που δύσκολα θα απασχολήσουν έναν ασθενή ιδίως το πρώτο διάστημα της διάγνωσης. Βέβαια και αυτό εξαρτάται από τον μέχρι τη στιγμή εκείνη τρόπο ζωής του, αφού σήμερα ολοένα και περισσότεροι έχουν εντάξει κάποιου είδους γυμναστική στην καθημερινότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως αργά ή γρήγορα κάθε ασθενής θα πρέπει είτε μόνος του είτε μετά την καθοδήγηση του γιατρού του να ασχοληθεί με το θέμα. Είναι διαπιστωμένο πως οι καρκινοπαθείς σε μεγάλο ποσοστό μετά τη διάγνωση περιορίζουν την κίνησή τους, μάλιστα παλιότερες έρευνες έκαναν λόγο για ένα ποσοστό μείωσης της κινητικότητας κατά 30 %.

Πρόκειται όμως για ένα συνηθισμένο λάθος, το οποίο σταδιακά πάντως έχει αλλάξει. Κι αυτό γιατί ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη της άσκησης και της άθλησης. Ενδεικτικά και μόνο μπορούν να αναφερθούν η αύξηση της ανθεκτικότητας, η μείωση των στρεσογόνων ορμονών, ο περιορισμός της κόπωσης και της ναυτίας που συνοδεύουν τη χημειοθεραπεία.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως λέγοντας άσκηση, δεν εννοείται απαραίτητα κάποιο άθλημα ή έντονη γυμναστική. Μπορεί ο όρος να αφορά και συγκεκριμένες ασκήσεις ακόμη και μέσα στο σπίτι, τις οικιακές δουλειές ή το περπάτημα, που μπορούν να επιφέρουν παρόμοια θετικά αποτελέσματα.

Άλλωστε η γυμναστική σταδιακά θεωρείται ως ένα είδος συνοδευτικής θεραπείας με τον αριθμό των ασθενών που την ακολουθούν να αυξάνεται σταδιακά. Άλλωστε ακόμη και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας ή η έξοδος από το σπίτι είναι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία.

Θα πρέπει πάντως σε κάθε περίπτωση να είναι ενήμερος ο γιατρός, καθώς αυτός θα καθοδηγήσει τον ασθενή και θα τον ενημερώσει και για όσα προβλέπονται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης.

Similar Posts