Θέλω να ζω έχοντας ίδια δικαιώματα με όλους.

Ποιες είναι οι ενδεχόμενες παρενέργειες μιας θεραπείας

Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται κάθε ασθενής με καρκίνο εξαρτάται από μια πλειάδα παραγόντων. Είναι πιθανό η εκάστοτε θεραπεία να έχει κάποιες παρενέργειες, οι οποίες έχουν συνέπεια στην καθημερινότητα του νοσούντος. Ας δούμε επιγραμματικά κάποιες από αυτές.

Κόπωση: Είναι μια συχνή παρενέργεια των θεραπειών για τον καρκίνο. Για κάποιους μάλιστα μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα πρόγραμμα προετοιμασίας γευμάτων σε περιόδους ύφεσης ή με κατανάλωση υγρών και σνακ.

Αύξηση βάρους: Συνήθης παρενέργεια σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ή άλλων τύπων που χρήζουν ορμονικής θεραπείας. Συνιστάται η κατανάλωση φρούτων, δημητριακών και λαχανικών, έλεγχος στις ποσότητες, τακτική άσκηση.

Κατακράτηση υγρών: Μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα. Απαιτείται η συμβολή του γιατρού, αλλά παράλληλα και η μεγάλη κατανάλωση υγρών, αποφυγή αλατιού και τροφών πλούσιων σε νάτριο και άσκηση.

Ναυτία – εμετός: Είναι κοινές παρενέργειες είτε μαζί είτε χωριστά. Μικρές ποσότητες φαγητού, όχι ζεστά τρόφιμα, δροσερά ροφήματα, αποφυγή των έντονων οσμών, αποφυγή λιπαρών, πικάντικων ή τηγανιτών.

Διάρροια – δυσκοιλιότητα: Πιθανές παρενέργειες συνήθως της χημειοθεραπείας ή άλλων φαρμάκων. Μικρές ποσότητες φαγητού, άφθονα υγρά, τρόφιμα που ενδείκνυνται ανά περίπτωση (ρύζι, ζυμαρικά, μπανάνες, κοτόπουλο ή λαχανικά, όσπρια, δαμάσκηνα αντίστοιχα).

Αγευσία: Συνδέεται κυρίως με χημιοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάποιοι να επιλέξουν έντονες γεύσεις φρούτων (όπως πορτοκάλια ή λεμόνια), να προσθέσουν έντονες σάλτσες στα γεύματά τους, μικρές ποσότητες ζάχαρης σε κάποια φαγητά, να καταναλώνουν τα γεύματα σε θερμοκρασία δωματίου και στοματικές πλύσεις με σόδα.

Υπάρχουν αρκετές ακόμη παρενέργειες, όπως είναι η ξηροστομία, η δυσκολία στην κατάποση, η φθορά των δοντιών, δυσανεξία στη λακτόζη κ.α. που αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο όπως σε κάθε άλλη περίπτωση πάντα όμως με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού.