Πολιτιστική Συνταγογράφηση: Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα

Με ερευνητικό έργο και πιλοτικές δράσεις ξεκινά και στη χώρα μας το διεθνώς καινοτόμο πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης πλέον θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία.

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση εντάσσει τις τέχνες και τον πολιτισμό τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Συγχρόνου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες χώρες που υλοποιούν τη συγκεκριμένη δράση και -όπως εκτίμησε- θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα το κάνουν «σε τέτοιο βάθος και τέτοια έκταση».

Το πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με προϋπολογισμό 10.500.000 ευρώ, δημιουργεί μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης, ώστε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να συνταγογραφούν πολιτιστικές δράσεις, παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο έθεσαν τις βάσεις για πολυεπίπεδη συνεργασία, που διαρθρώνεται σε 3 βασικούς πυλώνες: