ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ/ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

Βοηθήστε τους να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά τη ζωή τους.
Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να τους βοηθήσετε να θέσουν/αποφασίσουν ποιες δραστηριότητες/ενέργειες είναι πιο σημαντικές. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν κάποιες λιγότερο σημαντικές δραστηριότητες/ενέργειες για να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν/αρέσουν περισσότερο.

Ενθαρρύνετέ τους να μοιραστούν τα συναισθήματα τους, και στηρίξτε τις προσπάθειες που κάνουν για να μοιραστούν μαζί σας τις σκέψεις τους. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσουν να μιλούν για τα συναισθήματα που τους προκαλεί ο καρκίνος/η νόσος, μην επιχειρήσετε να αλλάξετε θέμα. Ακούστε τους και αφήστε τους να μιλήσουν. Είναι πιθανό να θελήσετε και εσείς να μοιραστείτε το πώς νιώθετε.

Ενημερώστε το αγαπημένο σας πρόσωπο για τη διαθεσιμότητα σας, όμως αποφύγετε να πιέσετε καταστάσεις ή θέματα.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση που προσπαθούν να κάνουν κάτι, όπως το να ντυθούν μόνοι τους-μπορεί να δυσκολεύονται, αλλά είναι σημαντικό να μπορούν να το κάνουν αυτό. Μπορεί να εντοπίσετε τον εαυτό σας να θέλει να βοηθήσει ή να το κάνετε εσείς για αυτούς, αλλά μην το κάνετε. Αφήστε τους να αποφασίσουν πότε χρειάζονται βοήθεια.

Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους.
Δοκιμάστε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας γράφοντας ή χρησιμοποιώντας/κάνοντας χειρονομίες, εκφράσεις ή αγγίγματα. Μερικές φορές, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να πεις τι αισθάνεσαι, αλλά μια χειρονομία όπως το να κρατάς το χέρι του άλλου, είναι ικανή/μπορεί να δείξει πώς αισθάνεσαι.

Αντιληφθείτε τα πιθανά σημάδια που μπορεί να σας δείχνει το αγαπημένο σας πρόσωπο που νοσεί.
Μερικοί άνθρωποι εκτιμούν ιδιαίτερα την σημασία/αξία της μοναχικότητας/ηρεμίας/ησυχίας, ενώ άλλοι έχουν την τάση να μοιράζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι περνούν. Σεβαστείτε την ανάγκη του αγαπημένου σας είτε  να μοιραστεί μαζί σας ή να παραμείνει ήσυχος/μόνος.

Παραμείνετε ρεαλιστές και ευέλικτοι σε θέματα που ελπίζετε/θέλετε να συζητήσετε ή/και να συμφωνήσετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο.
Μπορεί ενώ έχετε την ανάγκη ή να θέλετε να μιλήσετε, αλλά το αγαπημένο σας πρόσωπο να μη θέλει να το κάνει εκείνη τη στιγμή.

Σεβαστείτε την ανάγκη του αγαπημένου σας προσώπου να μείνει μόνο.
Μερικές φορές, όλοι χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι-ακόμα και εσείς. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το αγαπημένο πρόσωπο που φροντίζετε συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, είναι θυμωμένο, ήσυχο και προσηλωμένο στις σκέψεις του ή απλά λυπημένο. Εάν έχετε την αίσθηση ότι δεν σας μιλούν για να μην σας επιβαρύνουν συναισθηματικά, επιβεβαιώστε τους ότι είστε πάντα ανοιχτοί/διαθέσιμοι να τους ακούσετε και να μιλήσετε, ακόμη και για σκληρά/δύσκολα θέματα. Σε περίπτωση που συνεχίσουν να νιώθουν/εμφανίζουν λύπη/σημάδια λύπης, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την ομάδα καρκίνου ώστε να διευκρινιστεί το τι μπορεί να προκαλεί αυτά τα συναισθήματα ή πως να τα διαχειριστείτε.

Similar Posts